Wat is goede en gezonde voeding?
Goede en gezonde voeding is een combinatie van gezonde voedingsstoffen zoals koolhydraten, eiwitten en vetten. Maar ook een gezonde combinatie van vitamines en mineralen die in kleine hoeveelheden in onze voeding voorkomen. Naast vitamines en mineralen voorziet een goede en gezonde voeding je lichaam van de energie die die het nodig heeft, voor veel belangrijke processen die daar plaatsvinden. Ook om te kunnen lopen, rennen, fietsen, enzovoort heb je energie nodig van voedsel.
Daarom is het belangrijk dat je voldoende groenten, fruit, granen en goede vetten binnenkrijgt! Om op deze manier de koolhydraten, eiwitten, vetten, vitamines en mineralen binnen te krijgen die je nodig hebt. Net als een auto die niet goed wordt onderhouden en de verkeerde brandstof gebruikt, kan ons lichaam nauwelijks zonder goede voeding.
Er zijn richtlijnen voor goede voeding ontwikkeld waarin de gezondheidscommissie gezonde voeding en gewoontes opsomt. De medische commissie evalueerde systematisch de wetenschappelijke bevindingen over het verband tussen voeding en chronische ziekten.
Onderstaande lijst geeft u in het kort de laatste versie van de Gids voor Goede en gezonde Voeding weer:
- Eet volgens een meer plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon zoals de onderstaande richtlijnen;
- Neem dagelijks ten minste 200 gram groente en ten minste 200 gram fruit;
- Gebruik dagelijks ten minste 90 gram bruinbrood, volkorenbrood of andere volkorenproducten;
- Nuttig wekelijks peulvruchten;
- Een handje van ten minste 15 gram ongezouten noten per dag;
- Neem enkele porties zuivel per dag, waaronder melk of yoghurt;
- Eet een keer per week vis, bij voorkeur vette vis;
- Drink dagelijks drie koppen thee;
- Vervang geraffineerde graanproducten door volkorenproducten;
- Verruil boter, harde margarine en bak- en braadvetten door zachte margarine, vloeibaar bak- en braadvet en plantaardige oliën;
- Vervang ongefilterde door gefilterde koffie;
- Beperk de consumptie van rood vlees en vooral bewerkt vlees;
- Drink zo min mogelijk suikerhoudende dranken;
- Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag;
- Beperk de inname van keukenzout tot maximaal 6 gram per dag;
- Het gebruik van voedingssupplementen is niet nodig, behalve voor specifieke groepen mensen waarvoor een suppletieadvies geldt.
Naar de pagina van de Gezondheidsraad.
Verder betekend gezond eten niet dat je maaltijden overslaat en rondloopt met een lege rommelende maag. Elke dag worden we geconfronteerd met tegenstrijdigheden over een goede en gezonde voeding en ontbreekt vaak de tijd om uitgebreid gezonde maaltijden te bereiden. Met al deze obstakels weet men vaak niet hoe gezond te eten!
Wat kan ik beter doen om gezond te eten?
Hieronder een aantal belangrijke gegevens om te gebruiken:
• Maak een klein voedingsplan om de week van tevoren in te plannen. Een geweldige applicatie die hiervoor geschikt is, is Yazio, waar je niet alleen kunt plannen in de gratis versie, maar ook bereide maaltijden kunt selecteren in de betaalde versie;
• Eet minimaal drie hoofdmaaltijden en twee of drie tussendoortjes;
• Je kunt ook diepvriesgroenten en fruit eten, als je ze zonder toegevoegde suikers koopt;
• Eet je 80% van de tijd gezond, de overige 20% kun je jezelf verwennen met je favoriete zoetigheden (bij voorkeur op basis van goede zoetstoffen zoals kokosbloesemsuiker of dadels;
• Eet met mate zodat je een tevreden gevoel en niet een volgepropt gevoel hebt;
• Neem bij voorkeur biologische producten;
• Vermijd kunstmatige smaakstoffen zoals natriumglutamaat en aspartaam.
Hoe Diversiteit in Voeding bijdraagt aan Optimale Gezondheid
Een gevarieerde voeding is ook een belangrijk onderdeel van een gezonde voeding. Er is geen enkel voedsel dat alle voedingsstoffen kan leveren. Ook kunnen sommige voedingsmiddelen in een productgroep meer gezondheidsvoordelen of -nadelen hebben dan andere in dezelfde groep. Om maximale gezondheidswinst, belangrijke voedingsstoffen te leveren en het beperken van mogelijke gezondheidsnadelen door verontreinigende stoffen en organismen te realiseren! Is de diversiteit van voedsel van groot belang.